• Novinky

            • Návšteva knižnice

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva knižnice.

              25. marca 2022 deti z triedy Motýliky navštívili miestnu knižnicu pri príležitosti Mesiaca knihy. Privítala nás pracovníčka knižnice Renátka. Deti si zopakovali pojmy z predošlého stretnutia, v detskom oddelení si deti mohli vybrať a listovať v rozprávkových knihách, encyklopédiách, vyjadrovali svoje zážitky z čítania, spoznali niektorých spisovateľov detských kníh, ilustrátorov. Renátka vysvetlila deťom postup pri požičiavaní kníh, správne zaobchádzanie s knihami a pozvala ich na návštevu knižnice spolu s rodičmi. Deti odchádzali spokojné, obohatené o nové zážitky a s vlastnoručne vyrobenými záložkami.

            • 💧 Interaktívne vzdelávanie s tematikou VODY💧

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album 💧 Interaktívne vzdelávanie s tematikou VODY💧.

              V rámci témy týždňa Káčatko a kuriatko sme sa povenovali SVETOVÉMU DŇU VODY. Voda je kolískou života na našej planéte, bez nej by život nemohol existovať. Má pre človeka nesmierny význam a s vodou sa stretávame od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Pripomenuli sme si aj kolobeh vody v prírode a vyskúšali si aj vedecké pokusy, ktoré sa deťom veľmi páčili.

            • Záložky pre prvákov 📚

            • V rámci spolupráce našej MŠ so ZŠ v Mokranciach sme si pripravili malý darček pre našich kamarátov prvákov. S deťmi sme v rámci marca-mesiaca kníh vyrobili pre prvákov veselé záložky do kníh. Veríme, že budú tieto záložky nielen veselým darčekom, ale aj praktickým pomocníkom pri každodennej práci žiakov s knižkami, učebnicami či pracovnými zošitmi. 

            • KARNEVAL

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album KARNEVAL.

              Fašiangy sú obdobím radosti, veselosti, plné zábav a hudby. Pre deti sme pripravili veselý týždeň fašiangových aktivít. Formou prezentácie a rozhovoru si deti osvojili fašiangové zvyky, vyrábali papierové masky, pripravovali výzdobu, spievali, recitovali, tancovali, zdobili priestory MŠ a veľmi sa tešili na tento očakávaný deň. No žiaľ, covid nám naše karnevalové plány prekazil a predlžil. Dlho očakávaný deň 10.február 2022 sme si chceli naplno vychutnať a tak sme si ho presunuli na dnešný deň 11. 3. 2022, kedy sa naša MŠ premenila na pestrofarebnú miestnosť plnú rozprávkových postavičiek. Deti sa zabávali, radovali, boli šťastní a veselí, veď bol to predsa ich dlho očakávaný deň. Karneval otvorila a slovom sprevádzala pani riaditeľka. Tety kuchárky zabezpečili pitný režim a šišky pre všetky detičky, mamky doniesli všakovaké mňamky. Za tanečné vystúpenie a najkreatívnejšie masky boli deti odmenené diplomom a balónikom. Poďakovanie patrí rodičom za prípravu prekrásnych masiek a všetkým ktorí sa podieľali na príprave karnevalu. Bol to deň plný radosti, spokojnosti a dobrej nálady, a preto si fašiangové tradície v MŠ zachováme naďalej.

            • Ujo Ľubo a hudobná rozprávka - O neposlušných kozliatkach

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ujo Ľubo a hudobná rozprávka - O neposlušných kozliatkach.

              V našej MŠ Sovička v Mokranciach sme privítali uja Ľuba juniora, ktorý si pre nás pripravil hudobnú rozprávku O NEPOSLUŠNÝCH KOZLIATKACH. Deti si vypočuli známy príbeh o prefíkanom vlkovi, ktorý sa pokúšal prekabátiť kozliatka, no mamka koza spolu s kováčom kozliatka nakoniec zachránili. Prostredníctvom rozprávky detí upozornil na opatrnosť pri dôverovaní cudzím ľuďom. Počas celého vystúpenia aktívne zapájal deti a my ujovi Ľubovi ďakujeme krásne za príjemné rozprávkové predpoludnie.

            • Interaktívne vzdelávanie - Knižka múdrosti chyžka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Interaktívne vzdelávanie - Knižka múdrosti chyžka.

              Dňa 1.3 a 2.3. sa v našej MŠ v rámci dopoludňajšej výchovno-vzdelávacej činnosti uskutočnilo interaktívna vzdelávanie o vzniku knižky pod názvom Knižka múdrosti chyžka. Deti sa v priebehu týchto dní oboznámili s postupom zhotovenia knihy, rozvíjali si povedomie o texte a ilustrácii v knihe, spisovateľovi a ilustrátorovi, so správnym spôsobom starostlivosti o knihy. Na záver sme sa zahrali na hru ako rastie strom, pílime stromy, na spisovateľov a ilustrátorov.

            • Starostlivosť o vtáčiky v zime

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Starostlivosť o vtáčiky v zime.

              Tento mesiac nás čakala zaujímavá téma - Starostlivosť o vtáčiky v zime. Deti si v materskej škole rozvíjajú aj environmentálne cítenie. Vtáčie búdky sú najmä v zimnom období milým dôkazom toho, že ľuďom nie je ľahostajný osud zvierat. Pomocou pani učiteliek deti zhotovili búdky pre vtáčiky z odpadových materiálov. Počas pobytu vonku ju zavesili v areáli MŠ, aby cez okno mohli sledovať vtáčikov ako sa kŕmia nasypanými semienkami. Ďakujeme pekne aj tým rodičom, ktorí doma vyrobili krmítko s detičkami a doniesli nám ich do našej záhrady. Vtáčiky potrebujú našu pomoc a určite sa nám na jar poďakujú svojim štebotom. Vtáčiky sme pozorovali aj mimo areálu našej MŠ a to v rámci zimnej účelovej vychádzky do prírody.

            • Evička nám ochorela

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Evička nám ochorela .

              Dňa 25.1 naše deti čakalo príjemné prekvapenie vo forme zážitkového učenia. V rámci týždennej témy Evička nám ochorela navštívila našu MŠ profesionálna zdravotná sestra. Deti v triede LIENOK a MOTÝLIKOV oboznámila s prvou pomocou, deti mali možnosť vypočuť si tlkot vlastného srdca, odmerať si tlak, vyskúšali si rôzne zdravotnícke pomôcky a materiál nachádzajúci sa v lekárničke. Rovnako deti upozornila na opatrnosť pri hrách a spoločne si vyskúšali ako ošetriť jednotlivé zranenia. Za krásny zážitok ďakujeme pani Mgr. Tímei Haneszovej.

            • Interaktívne vzdelávanie - Zúbky ako perličky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Interaktívne vzdelávanie - Zúbky ako perličky.

              Dňa 18.1. a 19.1. sa v našej MŠ v rámci dopoludňajšej výchovno-vzdelávacej činnosti uskutočnilo interaktívne vzdelávanie o dentálnej hygiene pod názvom ZÚBKY AKO PERLIČKY. Deti sa v priebehu týchto dní oboznámili s prevenciou vzniku zubného kazu, správnym spôsobom starostlivosti o svoje zúbky, potravinami, ktoré zúbkom škodia a ďalšími zaujímavosťami zo sveta zúbkov. Na záver sme si zahrali hru na zúbkové víly a porovnávali, ktorej zúbkovej víle sa podarilo nazbierať zúbkov viac a ktorej menej.

            • Adventné obdobie v našej MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Adventné obdobie v našej MŠ.

              Predvianočný čas je pre deti aj dospelých magickým a najkrajším obdobím roka. Prežívame však náročné obdobie spojené s veľkými obmedzeniami, a preto aj tieto dni do Vianoc boli opäť trošku iné, než na aké sme zvyknutí. No aj napriek obmedzeniam, opatreniam sú Vianoce najľudskejšie, najláskavejšie obdobie v roku a v našej MŠ sme si už od 1. decembra začali užívať tento čarovný adventný čas a vďaka šikovným pani učiteľkám, v spolupráci s rodinami detí sme si vytvorili a vianočne vyzdobili interiér aj exteriér našej materskej školy v Mokranciach. O nádherný Betlehem sa nám postaral pán Lisovszki, o krásny živý stromček rodina Baltová, o osadenie stromčeka a vyrobenie stojana pán Béreš, o nádherných kovových anjelikov rodina Abariová do výzvy “ SNEHULIAKOVO „ o vytvorenie najjvyššieho, najsympatickejšieho a najkreatívnejšieho snehuliaka sa zapojilo 15 rodín. S deťmi sme zdobili stromček na triedach, aj v školskej jedálni. Na stromček, ktorý máme vonku detičky vykrajovali hviezdičky zo slaného cesta, piekli medovníky, chystali darčeky, zdobili, počúvali koledy, učili sa nové zimné, vianočné pesničky, básničky. V piatok sme si pripravili Vianočné posedenie a spoločne čakali na Ježiška. Keď zazvonil zvonec, zvedavé deti utekali ku stromčeku hľadať darčeky, vypočuli si v podaní pani učiteľky krátky príbeh o narodení Ježiška – spoznali známe biblické postavičky – Jozefa, Máriu, Ježiška, pastierov, Troch kráľov, počúvali koledy. Preto, keď o niekoľko dní už sa rozozvučia zvony a oznámia príchod čarokrásnych Vianoc, zabudnime na všetky starosti a prežime tieto sviatky v láske, šťastí, svornosti a pokore aj doma vo svojich rodinách. Nech tichá hudba veselosti nám počas celých Vianoc znie, nech rok nastávajúci nám pokoj, šťastie a hlavne zdravie prinesie. Čakajú nás vianočné prázdniny, preto oddýchnime si, naberme energiu do nového roka 2022. To Vám želá kolektív MŠ Mokrance.